Sanayileşmenin ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde elektrik kullanımı her geçen gün hızla artmakta olup, elektriğin kullanılmadığı alan neredeyse yoktur. Bu kapsamda elektrik konusunda nitelikli teknik elemanların yetişmesi, teknolojinin gelişmesi ve ekonomiye yaratılan katma değerin artması açısından büyük önem taşımaktadır.

Elektrik Programı bilim ve teknolojiyi takip edebilecek donanıma sahip, analitik düşünme yeteneği bulunan, öğrendiği bilgiyi etkin kullanabilen, yorumlayabilen ve bu bilgiyi analiz edebilen, iş dünyası ve sanayinin beklentilerine cevap veren, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma yeteneğine sahip Elektrik Teknikeri bireyleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.


Elektrik Teknikeri

Ön Lisans

Öğrencilerin programa yerleştirilme süreci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilir. Yurt dışı kaynaklı öğrencilerin lise mezuniyetlerinin denklik işlemleri ile birlikte yürürlükteki yüksek öğretim ve OSTİM Teknik Üniversitesi mevzuatı ile diğer mevzuat kapsamındaki gerekliliklerin yerine getirilmesini müteakip gerçekleştirilir. OSTİM Teknik Üniversitesi yurt dışı kaynaklı öğrenciler için gerekli gördüğü durumlarda yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde kendi seçme ve yerleştirme sistemini kurar.

Öğrencilerin kayıt olmalarını müteakip önceki lisans ya da ön lisans programlarında almış oldukları dersler; geçerli ve hukuki olarak belgelendirilmeleri, ders konu, kapsam ve içeriklerinin OSTİM Teknik Üniversitesinde uygulanan program/derse uygunluğu ve yeterliliği Program, Bölüm Kurulu ve Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından incelenmesi ve onaylanması sonucunda kabul edilebilir.

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS kredilerini tamamlamış olmaları, öğrenim gördükleri programdaki tüm ders yüklerini başarı ile tamamlamış olmaları ve genel not ortalamalarının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

OSTİM Teknik Üniversitesi Mezunlarımız,

-Mezun oldukları ilk yıldan itibaren çalışma hayatlarında teknik ve profesyonel problemleri çözebilir, takım içinde yer alabilir, disiplinler arası konuları içeren/içermeyen bilgileri organize edebilir ve sunabilir, düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak etkin biçimde açıklayabilir ve iyi iletişim kurabilir, ulusal ve/veya uluslar arası şirketlerde mühendislik, araştırma-geliştirme, işletme ve yöneticilik görevleri üstlenebilirler. Başarılı bir mezuniyet sonrası çalışma ve yaşam boyu öğrenme için gerekli çeşitlilik ve derinlikteki önkoşullara sahip olarak, elektrik-elektronik mühendisliği veya ilgili disiplinlerde yurt içinde veya yurt dışında öncü bilimsel araştırmalar yapabilir, yüksek lisans ve doktora çalışmaları tamamlayabilir ve akademik yönde ilerleyebilirler. Güncel araştırma ve teknolojileri kullanarak etik ilkeler çerçevesinde, yenilikçi, girişimci ve küresel öngörülü kişiler olarak yeni teknolojiler geliştirebilir, ulusal teknolojik liderlik hedeflerimize katkıda bulunabilir.


  1. Elektrik temel kavramlarını bilir. Doğru ve alternatif akım devrelerini kurar, ölçme ve hesaplama becerisi kazanır.
  2. Elektrik makinelerinin kurulumu becerisini kazanır.
  3. Elektrik tesisat planlarını çizer ve uygulamalarını yapar.
  4. Bilgisayar destekli proje tasarımı yapma becerisini kazanır.
  5. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin kurulumunu, bakım ve onarımını yapma becerisini kazanır.
  6. Elektrik enerji üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin analizini ve kurulu-munu yapma becerisi kazanır.
  7. Analog, sayısal ve güç elektroniği devrelerini anlama ve kurma becerisini kazanır.
  8. Hidrolik ve pnömatik sistemlerin kurulumunu yapma becerisi kazanır.
  9. Algılayıcıları tanımak ve algılayıcı tabanlı sistemlerin kurulumunu yapmak. Sistem analizi ve ürün tasarımını yapmak.
  10. Elektrikli cihaz ve sistemlerin bakım, onarım ve kurulum becerisi kazanır.
  11. Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilme, teknik konularda yabancı dil bilgisine sahip olur.
  12. Mesleki, toplumsal etik değerlere sahip, iş güvenliği, işçi sağlığı konularında donanımlı olmak ve takım çalışması içinde yer alabilmek.


Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı yaygınlaşması, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte inşaat sektörünün faaliyetleri oldukça artması ve savunma sanayisi teknolojisinin hızla gelişmesi ile birlikte nitelikli Meslek Yüksekokulu mezunu Elektrik Teknikerlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Elektrik Teknikerleri çalıştıkları kurum veya şirketin elektrik ile ilgili tüm işlerini yaparlar. MYO Elektrik Programından mezun olacak öğrencilerin istihdam, iş ve kariyer alanları bulabilme imkânları oldukça geniş kapsamlı olup, aşağıdaki tabloda bu alanlar kısaca özetlenmiştir:

  1. Elektrik taahhüt işi yapan firmalar
  2. Enerji sektöründe faaliyet gösteren kurumlar ( özel sektör firmaları ve TRT, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vb.)
  3. Elektrik ev aletleri teknik servisleri
  4. Elektrik proje büroları
  5. İnşaat işi yapan firmalar
  6. Elektrik motorlu makine üretimi yapan fabrikalar
  7. Yenilenebilir enerji kaynaklarında (rüzgâr, güneş, jeotermal, biyo kütle, biyo kütleden elde edilen gaz (çöp gazı dâhil), dalga, akıntı enerjisi) faaliyet gösteren işletmeler
  8. Elektrik tesisatı ve aydınlatma sistemleri firmaları
  9. Elektrik dağıtım şirketleri
  10. Üniversitelere bağlı yapı işleri teknik daire başkanlıkları
  11. Büyük otellerin teknik işletme birimleri
  12. Havacılık, uydu ve denizcilik haberleşme sistemleri üretim ve bakımı yapan araştırma ve geliştirme kurumları (TÜBİTAK, ROKETSAN, TAI, ASELSAN vb)
  13. Otomotiv endüstrisi
  14. Makine imalatı sektörü
  15. Kimya sektörü
  16. Hidroelektrik üretim tesisi yapan işletmeler
  17. Endüstriyel bakım onarım yapan iş yerleri.


Programdan mezun olan öğrenciler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olması halinde ön lisans mezuniyet alanlarına göre belirlenen lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Öğretim elemanları; çeşitli değerlendirme yöntemlerini kullanarak öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirirler. OSTİM Teknik Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim, Öğretim ve Lisans Yönetmeliği’ne göre DC ve DD koşullu geçerken, FD, FF ve NA harf notu alanlar dersten başarısız sayılırlar. Başarı Notu Katsayıları aşağıda sunulduğu gibidir.

Harf Notu

Katsayı

Harf Not Aralığı

(100 üzerinden)

Statü

AA

4

90-100

Geçer

BA

3,5

85-89

Geçer

BB

3

80-84

Geçer

CB

2,5

70-79

Geçer

CC

2

60-69

Geçer

DC

1,5

50-59

Koşullu Geçer

DD

1

45-49

Koşullu Geçer

FD

0,5

35-44

Başarısız

FF

0

0-34

Başarısız

NA

0

0

Başarısız


Programdan mezun olabilmek için öğrencinin programda belirtilen tüm derslerden başarılı olması, ağırlıklı not ortalamasının en az 4,00 kredi üzerinden 2,00 olması, en az 120 AKTS kredisi sağlaması gereklidir.

Örgün Öğretim

Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Nida BİRGÜL

E-mail: nida.birgul@ostimteknik.edu.tr

Program Sorumlusu

Öğr. Gör. Emre TURAN

E-mail: emre.turan@ostimteknik.edu.tr