Ders İçerikleri

Zorunlu Dersler


Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GIE 151 Geleceği İnşa Etmek 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu ders üniversite öğrencilerine kendilerini tanıma, sorumluluk alma, aktif düşünme, birlikte iş yapabilme, beceri ve yetkinliklerini geliştirme, etik algılayış, sosyal sorumluluk ve çevresel sürdürülebilirlik konularında bilgi aktarımıyla farkındalık kazandırmaya yöneliktir. Bununla birlikte, Türk bilim insanları, Türk sanat ve edebiyatı, yapay zekâ, sanayi ve teknoloji tarihi, Endüstri 4.0 ve üretimdeki dönüşüm alanlarında öğrencilere bakış açısı kazandırmak hedeflenmiştir. Son olarak öğrencilere özgeçmiş hazırlama, kariyer planlaması, gelecekteki iş fırsatlarının nasıl değerlendirileceği konularında bilgi aktarımıyla, geleceği okuma, değişimi anlama ve özgelecek oluşturma bilincini sağlamak ve bugünden geleceğe vizyon kazandırmak dersin amaçları kapsamındadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISG 101 İş Sağlığı Güvenliği 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu ders iş sağlığı ve güvenliği ile iş sağlığı ve güvenliği kültürü, ulusal iş sağlığı ve güvenliği sistemi, iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı ve mevzuatı, işveren tarafından yerine getirilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, iş kazası ve meslek hastalığı kavramı ve maliyetlerini,iş sağlığı ve güvenliğinde risk faktörleri, bireysel ve organizasyonel faktörler, iş sağlığı ve güvenliğinde tutulması gereken kayıtlar gibi konulara genel bir bakış sunacaktır. Bu derste öğrenciler, çeşitli iş türlerinin iş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
BIL 101 Bilgi ve İletişim Teknolojileri 1.Yarıyıl Zorunlu 1 1 2 3
Bu ders; öğrencilerin bilişim teknolojileri, bilgi ve iletişim araçları, bilgi ve iletişim araçlarının kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmalarını, temel bilgisayar becerileri kazanmalarını, Office programlarını kullanarak amaçlarına uygun dosya ve dokümanlar hazırlayabilmelerini, elektronik tablolar oluşturarak mantıksal ve matematiksel sınamalar yapabilmelerini ve hem görsel hem de içerik açısından etkili sunumlar hazırlayabilmelerini içermektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAT 103 Matematik 1.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 4
Öğrencinin gerekli ve yeterli matematik alt yapısını oluşturarak matematik konularını daha iyi anlamasını ve öğrendiği matematik konularını mesleğinde kullanmasını sağlamak. Dersin konuları Temel Kavramlar, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Matrisler ve Determinatlar, Kümeler, Çarpanlara Ayırma, Denklemler, Mutlak Değer, Eşitsizlikler, Oran Orantı, Fonksiyonlar, Karmaşık sayılar, Geometri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
YAD 103 İngilizce I 1.Yarıyıl Zorunlu 1 2 2 2
Bu ders, öğrencileri başlangıç seviyesinde akademik İngilizceye giriş yapmalarını ve okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Öğrenciler, akademik metinler okuyacak, akademik dersler dinleyecek ve belli akademik konular üzerine hem yazıp hem de konuşacaklar. Öğrenciler ayrıca resmi yazışmaların, özellikle mail yazmanın, temellerine giriş yapacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
TUR 101 Türk Dili 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Öğrencilere anlama ve yazılı ifade etme ile ilgili temel becerileri kazandırmak, öğrencilerin Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmalarını pekiştirmek, Türk ve dünya romanı ile tiyatrosu hakkında entelektüel birikimlerine katkı sağlamak, proje yazma ve sunu hazırlamada faydalı olacak yazma yöntem ve tekniklerini kavramalarını sağlamak, günlük hayatta iş başvurusu, iş görüşmesi gibi mesleki uygulamalarda gerekli olacak kalıp ifadelerin ve metinlerin oluşturulmasını, teknolojik ortamda Türkçenin kullanımına dair gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını sağlamaktır. Dilin ve Türk dilinin özellikleri, yazma yöntem teknikleri ve uygulamalı çalışmaları, noktalama işaretleri ve yazım kuralları, Dünya Türk romanı, tiyatrosu gibi konuları içermektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GRS 101 Temel Girişimcilik 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Dersin amacı; girişimcilik ile ilgili temel bilgileri öğrencilere aktarmak ve bu ilkeler çerçevesinde geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirecek proje grupları oluşturmaktır. Dünyadaki girişimcilikle ilgili mevcut literatür öğrencilere aktarılacak ve bu da girişimciliğin küresel ekonomik sistemdeki yerini ve önemini anlamalarını sağlayacaktır. Öğrencilere iş modeli Geliştirme uygulamaları öğretilerek proje fikirlerinin netleştirilmesi ve bu proje fikrinin girişimcilik için bir değer önerisi olup olmadığının sınanması sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
FIZ 101 Fizik 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu derste öğrenciler fiziğin temel kavram ve prensiplerini öğrenerek bu bilgileri kendi mesleki alan derslerinde uygulama becerisi kazanırlar. Dersin konuları ölçme, birim sistemleri ve fiziksel büyüklükler, koordinat sistemleri, vektörel işlemler, kinematik, hareketin dinamik incelenmesi, katı cisimlerin statik dengesi, iş, enerji ve güç, enerjinin korunumu, itme ve momentum, momentumun korunumu, elektrostatik, elektrik alan ve potansiyel, manyetizma, elektromanyetik indüksiyondur.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 109 Doğru Akım ve Devre Analizi 1.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Bu ders kapsamında, temel devre elemanlarının (kaynaklar, direnç, bobin ve kapasitör) tanıtılması, devre değişkenleri olarak akım, gerilim ve gücün tanımlanması, devre elemanlarının seri, paralel, üçgen, yıldız bağlantı şekilleri, devre çözümleme yöntemlerinin (düğüm gerilimleri ve ağ akımları yöntemleri) verilmesi, kaynak dönüşümü, süperpozisyon ilkesi, Thevenin/ Norton teoremi ile devrelerin basitleştirilmesi, RL ve RC birinci derece devrelerin analizi konuları işlenmekte; öğrencilere devre kurma ve çözümlemede aşinalık kazandırma, devreler üzerinde hesaplama yapabilme, devre basitleştirme yöntemlerini uygulayabilme, istenen devre değişkenlerini bulma yeteneği kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 111 Elektronik I 1.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Bu ders kapsamında, yarıiletken diyot; temel p-n yapısı, karakteristikleri, yarıiletken diyot devre modelleri (büyük sinyal, küçük-sinyal ve parçalı lineer diyot modelleri), diyot çeşitleri (zener, led, pn, fotodiyot, tünel diyot vs.), diyot uygulamaları (doğrultma devreleri, kırpma devreleri.), BJT transistörlerin basit yapısı ve çalışma modelleri, BJT’nin kutuplaması konuları işlenmektedir. Öğrencilere elektronik devre elemanları ile devre kurma ve çözümlemede aşinalık kazandırma, devreler üzerinde hesaplama yapabilme, devre basitleştirme yöntemlerini uygulayabilme, istenen devre değişkenlerini bulma yeteneği kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 101 Elektrik Tesisat Tekniği 1.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 3
Elektrik ve tesisatları hakkında temel bilgileri, Zayıf akım tesisatlarını, Telefon tesisat sembolleri ve çizimleri, aydınlatma tesisat projesi sembolleri ve çizimlerini, Kuvvet tesisat projesi sembol ve çizimlerini bilmesinin yanında bu derste, zayıf akım, aydınlatma ve kuvvetli akım tesisat devrelerini uygulamaya yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Uygarlık tarihine giriş, ana hatları ile antik Yunan ve Roma uygarlığı, Batı Roma İmparatorluğunun yıkılışı ve Avrupa'da Orta Çağın başlaması, Ortaçağ'ın iki yüzü; Batıda skolastik karanlığa karşı Doğuda Türk- İslam Rönesansının başlaması, Aydınlanma çağı, Ana hatları ile Osmanlı kuruluşu ve yükselişi, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebepleri, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çabaları, fikir akımları, I dünya savaşı, inkılap/devrim kavramı, Türk inkılabına yol açan etkenler, Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçişi ve kongreler, Türkiye büyük millet Meclisi’nin açılışı, kurtuluş savaşı, dış politika, Mudanya ateşkesi, Lozan konferansı
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
TUR 102 Türk Dili II 2.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Öğrencilere anlatma ve ifade etmeyle ilgili temel becerileri kazandırmak, onların Türkçeyi doğru ve güzel kullanmalarını pekiştirmek, Türk şiiri hakkında entelektüel birikimlerine katkı sağlamak, proje sunmak veya hazırlıklı/hazırlıksız konuşma yapmada yararlı olacak konuşma yöntem ve tekniklerini kavramasını sağlamak, onlara günlük hayatta iş başvurusu, iş görüşmesi gibi mesleki uygulamalarda gerekli olacak konuşma becerisinin kazanılmasını sağlamaktır. İletişimin temel ögeleri, ses ve nefes yönetimi, beden dilinin konuşmalarda etkin kullanımı, hazırlıklı ve hazırlıksız konuşmalar ve uygulamalı çalışmaları, sözlü anlatım türleri ve uygulamalı çalışmaları anlatılacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
YAD 104 İngilizce II 2.Yarıyıl Zorunlu 1 0 2 2
Bu ders, öğrencilerin akademik okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini geliştirerek iş İngilizcesini tanıtmayı amaçlar. Ders, öğrencileri resmi/gayri resmi dil, iş başvuru süreci ve işle ilgili belirli terimleri öğretir. Öğrenciler birçok farklı akademik konuyla ilgili metinleri okuyacak, dersleri dinleyecek ve belirli formatlarda yazılar yazacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISE 102 İş Yeri Eğitimi 2.Yarıyıl Zorunlu 1 0 2 2
Bu ders kapsamında, İş Yeri Uygulaması ve İş Yeri Deneyimi derslerinin başlangıcı olarak işletmelerde olacak öğrencilerin; firma organizasyonel yapısını tanıma, hizmet ve iş süreçlerini analiz etme ve tasarlama, firma ağ yapısını kurma, firma IT’sini geliştirme, mailleşme, ön yazı yazabilme gibi işletme kültürünü öğrenmeleri, kendilerini etkili ifade edebilmeleri için asansör konuşması hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca çalışacakları sektörlere özgü iş güvenliği ve bilgi güvenliği kavramlarını, firma analizinin nasıl yapılması gerektiği, proje türlerinin ne olduğu ve projelerin nasıl yazılması gerektiği anlatılacaktır. Bu dersler süresince öğrencilerin sektör çalışanları ile interaktif olarak iletişim kurması sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GRS 102 Uygulamalı Girişimcilik 2.Yarıyıl Zorunlu 1 1 2 2
Uygulamalı Girişimcilik dersi kapsamında; öğrencilerimize girişimcilikle ilgili önceki dönemde aktarılan temel bilgiler hatırlatılarak ve bu ilkeler çerçevesinde “Tasarım Odaklı Düşünme” metodu ile geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirmek için proje grupları oluşturulacaktır. Öğrencilerimize dünyada girişimcilik ile ilgili mevcut literatür aktarılarak; girişimciliğin küresel ekonomik sistemdeki yerini ve önemini anlamaları sağlanacaktır. İş Modeli Geliştirme uygulamaları öğretilip deneyimletilerek proje fikirlerini netleştirmeleri ve bu proje fikrinin girişimcilik için bir değer önerisi olup olmadığını test etmeleri sağlanacaktır. Proje fikrini girişimcilik kapsamında değerlendirip ticarileştirme ve şirketleşme konularında yol kat edebilecektir. Aynı zamanda farklı programlardan benzer proje fikrinde buluşan öğrencilerle iş birliği yaparak bir takım oluşturup birlikte bir iş yapma deneyimine başlayacaklardır. 
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 124 Alternatif Akım Devre Analizi 2.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Bu ders kapsamında, alternatif akımın tanımı, özellikleri, sinüs eğrisi, saykıl, frekans, periyot, genlik, açısal hız, dalga boyu, ani değer, maksimum değer, ortalama değer, efektif değer, tepe değer, alternatif akımın vektörlerle gösterilmesi, faz farkı, empedans, reaktans, admitans, alternatif akımda direnç-bobin-kondansatör, alternatif akımda seri ve paralel devreler, alternatif akımda kompleks sayılarla işlemler, alternatif akımda devre çözüm yöntemleri (düğüm gerilim, kaynak dönüşümleri, çevre akım, süperpozisyon, Thevenin ve Norton teoremleri, maksimum güç transferi), alternatif akımda güç analizi, tek ve üç fazlı alternatif akım devrelerinde güç ve enerji konuları işlenmektedir. Öğrencilere devre kurma ve çözümlemede aşinalık kazandırma, devreler üzerinde hesaplama yapabilme, devre basitleştirme yöntemlerini uygulayabilme, istenen devre değişkenlerini bulma yeteneği kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 102 Elektrik Şebeke Tesisleri 2.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 3
Bu dersin kapsamında; Elektrik şebeke ve tesisleri ile ilgili temel kavramlar, A.G. şebeke tipleri ve koruma önlemleri, elektrik tesisat teknolojisi ve koruma önlemleri; kablo tipi ve kesitinin seçimi, şebeke kurulum çeşitleri; topraklama teknikleri; elektrik şebeke tesisleri ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler; elektrik projelerinde kullanılan şemaların çizilmesi, elektrik tesislerinde kullanılan elemanlar ve bunların şematik karşılıkları; elektrik tesisatıyla ilgili temel uygulamalar ve kurulan şebekenin güvenlik önlemlerinin alınması konuları ele alınacaktır. Elektrik şebeke ve tesisleri ile ilgili temel kavramları tanıyabilme, şebeke çeşitlerini ve özelliklerini kavrayabilme, elektrik şebeke ve tesislerinde kullanılan malzemeleri anlayabilmek ve öğrenmek, elektrik enerjisinin sebep olabileceği can kaybı ve yangın tehlikesine karşı alınan önlemleri açıklayabilmektir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 104 Tamamlayıcı Elektrik Servis Sistemleri 2.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 3
Bu ders kapsamında, binalara su temini, ısıtma, aydınlatma, yangın alarm, yedek besleme sistemlerinin çalışma ilkelerinin ve bölümlerinin anlatılması, öğrencilere bu tür sistemlerde bakım, arıza tespiti ve onarım yapma bilgi ve yeteneğinin kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 106 Pano Tasarımı ve Montajı 2.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 3
Bu ders kapsamında öğrencilere pano tasarımı ve montajı konusunda temel bilgilerin aktarılması ve öğrencilerin temel tek ve üç fazlı pano yapılarını inceleyerek pano bileşenleri hakkında bilgi edinmelerinin sağlanmasıdır. Öğrencilere fabrika veya atölyelerde karşılaşılacak ihtiyaçlara yönelik çeşitli bir ve üç fazlı panoların tasarımı ve montajı konusunda bilgi aktarılacaktır. Daha sonrasında öğrencilere çeşitli soru ve problem çözümleri yapılarak ders süresince öğrendiklerinin pekiştirilmesi sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 116 Algoritma ve Programlama 2.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Programlamaya giriş ve algoritma kavramı, Akış şeması kavramı ve farklı problemler için akış şemalarının oluşturulması, pseudo-code tanımı ve akış şeması çıktılarının karşılaştırılması, Programlama dilleri hakkında bilgiler verilmesi (C, C++, Phyton) ve bu dillere ait uygulamaların karşılaştırılması, Aritmetik, atama, ilişkisel, mantıksal, bit tabanlı, koşullara bağlı operatörlerin kullanımına ilişkin örnekler, Artırma ve azaltma ve özel operatörlerin kullanımı ve bu operatörler ile yapılmış çeşitli uygulamaların gösterimi, Döngüler ve çeşitli döngü türlerine ait uygulamalar, Bir boyutlu diziler ve bir boyutlu dizilere ilişkin çeşitli uygulamalar, Matris yapısı ve matrislere ilişkin çeşitli uygulamalar, Pointer kavramı ve uygulamaları, Stringler ve uygulamaları, Grafik kütüphanesi uygulamaları ile geometrik çizimler, Aritmetik fonksiyonlar ve uygulamaları, Gerçek problemlerin çözümüne ilişkin çeşitli uygulamalar, Arduino ile dış ortam etkileşimli uygulamalar gerçekleştirilmesi.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ATA 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 3.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Cumhuriyetin ilanı ve siyasal sosyal kültürel inkılaplar ekonomik atılımlar. Lozan Barış Antlaşmasının çözüme ulaştıramadığı sorunlar ve bunların sonuçlandırılması Yeni düzene karşı hareketler. Çok partili hayat denemeleri ve sonuçları. Atatürk dönemi Türk Dış Politikası. İnönü dönemi ve İkinci Dünya Savaşı yılları Türkiye’nin çok partili hayata geçişi Demokrat Parti dönemi ve sonrası. Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISE 203 İş Yeri Uygulaması 3.Yarıyıl Zorunlu 2 6 5 10
Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması, oryantasyon eğitimi, iş akışları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak, iş süreçlerinin temel prensiplerini uygulamaya geçirmek, mesleki bilgisayar programlarını kullanabilmek, ilgili mevzuatlardan ve ticari belgelerden yararlanarak kendisine verilen işleri gerçekleştirebilmek, programın faaliyetleri ile ilgili problem çözebilme, fikir üretebilme ve öneriler sunabilmek.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 201 Güç Elektroniği 3.Yarıyıl Zorunlu 2 2 3 4
Dersin amacı; öğrencilere güç elektroniğinin temel prensipleri ve güç elektroniği temel elemanları hakkında bilgi verilmesidir. Snubber devre tasarımı, sürme devreleri, AC kıyıcı devreleri, tek fazlı ve üç fazlı kontrollü/kontrolsüz doğrultucu devrelerin değişik yük koşullarında çalışması, DC kıyıcı devreleri konularında temel bilgilerin aktarılmasıdır. Ayrıca tek fazlı inverterler ve inverter analizi ve frekans/gerilim kontrolü için metotlar öğretilerek öğrencinin teknik ve mesleki anlamda kendini gelişmesini sağlamaktır. Bunun yanında inverter için harmonik analizin yapılması ve modülasyon indeksi ile frekans oranının hesaplanabilmesinin anlatılmasıdır. Ayrıca öğrenciye ticari PWM üretimi öğretilerek ülkemizde ve dünyada gelişen mevcut teknolojileri takip etmesi sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 203 Elektrik Enerjisi İletim ve Dağıtımı 3.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 3
Elektrik enerji sistemlerinde akım, gerilim ve güç. Elektrik enerjisi iletim ve dağıtım şebekeleri. Güç transformatörleri ve donanımları. Ölçü transformatörleri, Havai Hat İletkenleri ve Yer Altı Kabloları , Direkler ve İzolatörler, Ayırıcı ve kesiciler, Bara Sistemleri, Şalt Sistemleri gibi kavramların öğrencilere kazanımının sağlanmasının yanında yüksek gerilim şebekelerine ait malzemelerin tanıtılması, montajına ait işlemler için yeterliliklerin kazandırılması ile birlikte enerji nakil hatlarında genel bilgi edinilmesi ve enerji nakil hatlarında güvenli çalışmayı amaçlamaktadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISE 202 İş Yeri Deneyimi 4.Yarıyıl Zorunlu 0 25 13 26
Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde 5 gün boyunca uygulamasıdır. Bu derste her öğrenci, iş başı eğitim yaptığı firmada karşılaşılan alanlarda çeşitli sistemlerin tasarımı, üretimi, kurulumu ve bakımı ile ilgili sorunlu alanları yeni nesil yaratıcı çözüm önerileri ile şirketle birlikte tanımlayacak ve bu konuya ilişkin bir proje fikri yaratacak, tasarlayacak, geliştirecek ve bu fikri uygulama alanına yansıtacaktır. Bu derste, yapılacak olan bu projeler, performans notu olarak değerlendirilecektir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GRS 202 Sektörel Proje 4.Yarıyıl Zorunlu 0 2 2 4
Ders kapsamında alanındaki operasyonları gözlemleyen veya deneyimleyen öğrencilerin, kendi gözlem ve deneyimlerine dayalı olarak bir problemi teşhis etmeleri ve çözümüne yönelik proje fikri oluşturmaları ya da alanındaki etkililiği ve verimliliği artıracak yeni bir uygulama, süreç veya faaliyetin ortaya konularak projeye dönüştürmeleri beklenmektedir.

Seçmeli Dersler


Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 205 Yenilenebilir Enerji Kaynakları 3.Yarıyıl Seçmeli 2 1 3 4
Bu ders kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarına giriş, rüzgâr enerjisi, teknolojisi ve uygulamaları, rüzgâr enerji potansiyeli, Türkiye'de rüzgar enerji haritası, rüzgâr türbinleri, tipleri ve teknolojileri, güneş enerjisi, teknolojileri ve uygulamaları, Türkiye de güneş enerji potansiyeli, fotovoltaik paneller, türleri, teknolojileri ve uygulama alanları, güneş takip sistemleri ve maksimum güç takibi işlemleri, mppt için kullanılan algoritmalar, fotovoltaik santral hesabı ve hesaplamaya etki eden faktörler, hidrojen enerjisi ve yakıt hücreleri, jeotermal enerji, jeotermal enerjinin Türkiye'deki potansiyeli, biyoenerji, biyokütle potansiyeli, mini-hidroenerji ve potansiyeli, deniz kökenli enerjiler, atıklardan enerji üretimi, yenilenebilir enerji güç santralleri, enerji tasarrufu ve imkânları, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve enerji yönetiminde alternatif uygulamaları konuları işlenmektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 118 Elektronik Algılayıcılar 2.Yarıyıl Seçmeli 0 2 2 4
Bu ders kapsamında, sıcaklık algılayıcıları, nem algılayıcıları, hız algılayıcıları, titreşim algılayıcıları, ivme algılayıcıları, konum algılayıcıları, yaklaşım algılayıcıları, basınç algılayıcıları, akış algılayıcıları, seviye algılayıcıları, darbe (kuvvet) algılayıcıları ve bu algılayıcıların elektriksel ifadeye dönüştürücüleri konuları işlenmektedir. Bu konularla ilgili deneysel çalışmalar yapılmaktadır
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 203 Elektrik Motor ve Sürücüleri 3.Yarıyıl Seçmeli 3 0 3 3
DA makinenin yapısı ve çalışma prensibi, DA makinelerine yol verme ve hız kontrol yöntemleri, DA motorlarında elektriksel frenleme yöntemleri, Transformatörlerin yapısı ve çalışma prensibi, Transformatörlerde eşdeğer devre ve verim hesabı, Üç fazlı transformatörlerde değişik bağlantı grupları, Bir ve üç fazlı asenkron motorların yapısı, özellikleri, hız kontrolü, eşdeğer devreleri, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Generatörlerin yapısı, özellikleri, eşdeğer devresi, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Senkron motorların yapısı, özellikleri, eşdeğer devresi, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Generatörlerin paralel bağlanması konularında öğrenciler bilgi sahibi olacaklardır. Bu derste, her türlü Trafo ve doğru akım elektrik makinelerinin uçlarının bulunması, devreye bağlanması ve çalıştırılması işlemlerine ait yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 201 Endüstriyel Otomasyon 3.Yarıyıl Seçmeli 2 1 3 4
Bu dersin amacı; Programlanabilir Lojik Kontrolcülerin çalışması ve programlanmasını temel kavramlar ile öğrenciye tanıtmaktır. PLC giriş ve çıkış modüllerine kadar olan kimlik belirleme ve ara birimler, Sayı sistemleri arasında dönüştürme, girişler, çıkışlar, zamanlayıcılar, sayıcılar, aritmetik işlemler ve kaydırma işlemleri, karşılaştırma işlemleri, PLC program komutlarını anlatarak öğrencinin öğrenmesini sağlamaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELE 209 Elektrik Makineleri 3.Yarıyıl Seçmeli 3 0 3 3
DA makinenin yapısı ve çalışma prensibi, DA makinelerine yol verme ve hız kontrol yöntemleri, DA motorlarında elektriksel frenleme yöntemleri, Transformatörlerin yapısı ve çalışma prensibi, Transformatörlerde eşdeğer devre ve verim hesabı, Üç fazlı transformatörlerde değişik bağlantı grupları, Bir ve üç fazlı asenkron motorların yapısı, özellikleri, hız kontrolü, eşdeğer devreleri, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Generatörlerin yapısı, özellikleri, eşdeğer devresi, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Senkron motorların yapısı, özellikleri, eşdeğer devresi, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Generatörlerin paralel bağlanması konularında öğrenciler bilgi sahibi olacaklardır. Bu derste, her türlü Trafo ve doğru akım elektrik makinelerinin uçlarının bulunması, devreye bağlanması ve çalıştırılması işlemlerine ait yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

Elektrik Bologna Bilgi Paketi için tıklayınız.